Entry: Peserta PLKN berbakti di DUN Sungai Abong Friday, April 21, 2006Peserta PLKN berbakti di DUN Sungai Abong

(Berita Harian 21/4/2006)

MUAR: Seramai 40 Peserta Latihan Khidmat Negera (PLKN) Kem Seri Ledang, Tangkak menyertai gotong-royong membersihkan persekitaran bangunan Pusat Dalam Komuniti (PDK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Abong, di Taman Mulia, di sini, semalam.

 
Kegiatan gotong-royong oleh pelatih berkenaan bersama dua jurulatih program Modul Khidmat Komuniti dan Kejiranan kem berkenaan, Azizul Azrai, 23, dan Norlela Othman, 24, adalah aktiviti kegiatan luar pertama membabitkan pelatih berkenaan.

Program itu dilancarkan Pengerusi PDK berkenaan, Datin Fauziah Mansor yang juga isteri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Abong, Datuk Dr Haris Salleh.

Hadir sama Penolong Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Muar (JKM), Mohd Shamsur Mohd Safuan dan guru PDK itu, Safida Japar.

Azizul berkata, mereka yang menyertai program itu sebahagian daripada 340 peserta yang sedang mengikuti latihan Siri ke 2 Kumpulan 3/2006 yang ditempatkan di kem itu bermula 19 Mac lalu.

"Semasa di dalam kem, anggota kumpulan kami menganjurkan program khidmat komuniti dan kejiranan pada setiap Sabtu dan Rabu," katanya ketika di temui di majlis berkenaan.

Norlela berkata, antara kegiatan yang dijalankan di dalam kem ialah latihan fizikal dan jasmani bagi meningkatkan kecergasan minda dan kesihatan.

Katanya, kegiatan di luar kem membolehkan peserta menimba pengalaman terhadap kerja kebajikan dan sukarela yang dilaksanakan pemimpin masyarakat dan badan bukan kerajaan (NGO) terutama membantu orang kurang upaya (OKU).

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments